close
تبلیغات در اینترنت
خرید دامنه
انبه
loading...

علم کشاورزی

انبه (mango) Mangifera indica L. Anacrdiaceae میوه های مهم دیگر این خانواده شامل پسته Pistacia vera، بادام هندی یا کیشوCashew (Anacardium occidentale) و تعدادی میوه های دیگر گرمسیری ونیمه گرمسیری با معروفیت کمتر است. انبه بومی جنوب آسیا،برمه وشرق هند است. بعد از موز مهمترین تازه خوری گرمسیری دنیا و بعد از مرکبات، موز، انگور وسیب در ردیف پنجم اهمیت در جهان قرار دارد. کشت وکار انبه بسیار قدیمی و شاید 4000 سال قدمت داشته باشد. سطح زیر کشت در هندوستان حدود 800000هکتار و 60-50% تولید جهانی را به خود…

انبه

ALIZADE بازدید : 277 سه شنبه 09 / 06 / 1395 : 14:52 نظرات ()

انبه (mango)

Mangifera indica L.

Anacrdiaceae

میوه های مهم دیگر این خانواده شامل پسته Pistacia vera، بادام هندی یا کیشوCashew (Anacardium occidentale) و تعدادی میوه های دیگر گرمسیری ونیمه گرمسیری با معروفیت کمتر است.
انبه بومی جنوب آسیا،برمه وشرق هند است. بعد از موز مهمترین تازه خوری گرمسیری دنیا و بعد از مرکبات، موز، انگور وسیب در ردیف پنجم اهمیت در جهان قرار دارد. کشت وکار انبه بسیار قدیمی و شاید 4000 سال قدمت داشته باشد. سطح زیر کشت در هندوستان حدود 800000هکتار و 60-50% تولید جهانی را به خود اختصاص می دهد و به عنوان میوه ملی هندوستان می باشد
میزان تولید جهانی در سال 2001بیش از 6/25میلیون تن و در ایران در این سال نزدیک هزار تن انبه تولید شده است. این میوه غنی از ویتامین های AوC(8000-4000IU به صورت B-Caroteneوmg170-8 Vitc در 100گرم)،همچنین غنی از caوPاست.
 
 
مشخصات درخت:
انبه درختی همیشه سبز و با شاخ و برگ متراکم است. برخی ژنوتیپ ها بیشتر از 20 متر ارتفاع پیدا می کنند و طول عمر درخت ممکن است4000سال و بیشتر شود. رشد سالیانه به صورت فلاش های رشدی، که 3تا5مرتبه در سال صورت می گیرد. سیستم ریشه ای درخت عمیق وممکن است تا 6 متر نفوذ کند و دارای  ریشه گسترده ای می باشد.
برگ ها:
برگ ها به رنگ سبز تیره در سطح رویی و کم رنگ تر در سطح زیرین است. برگهای جوان معمولا به رنگ قرمز (برنز-صورتی) می باشند. برگهای کامل به طول 30-10 سانتیمتر و به عرض 5-2 سانتی متر و معمولا به صورت متراکم و خوشه ای دیده می شوند، به طوریکه با یک قسمت ساقه عریان و بدون جوانه از مجموعه دیگر جدا شده اند. این قسمت های خالی شاخه در اصل همان فلاش های رشدی است.هر فلاش رشدی تا به رنگ سبز درآمدن برگها و کامل شدن آنها متوقف و سپس فلاش بعدی آغاز می شود.
گل ها:
گل ها به رنگ سبز - زرد تا قرمز واجزاء آن 5 تایی به صورت گل آذین خوشه ای متراکم( 4000-100 گل در خوشه)، معمولا حدود 2000 گل کوچک در خوشه که در انتهای شاخه تشکیل می شود.گل ها معطر هستند که ممکن است برخی به آن حساسیت تنفسی داشته باشند. 98-25% از گلها نر و بقیه هرمافرودیت و اغلب گلهای هر خوشه عملا گلهای نر هستند. گلهای کامل بسته به رقم از 1تا60% ممکن است برسد که عمده آنها بدلیل گرده افشانی ریزش می کنند. شاید نیاز به دگر گرده افشانی برای تشکیل میوه بیشتر ضروری باشد. تشکیل گل معمولا با فصل خشک (در نواحی گرمسیری دارای سیکل های خشکی، بارانی) تحریک می شوند. در نواحی نیمه گرمسیری، در این مناطق سرما القاء گل می کند (دارای فصل خنک) گلها در اوایل بهار ظاهر می شوند.
در هندوستان اکثر گلدهی در ماههای آذر و دی (دسامبر و ژانویه) صورت می گیرد که در نواحی شمالی تر (نیمه گرمسیری) مقداری به عقب تر (فوریه و مارس) میرسد.
برخی ارقام وجود دارند که می توانند در سرتاسر سال گل ومیوه تولید کنند. درسالهایی که دارای زمستانهای گرم تر هستند، درختان انبه تا سه بار تولید گل کرده و هر یک نیز میوه تولید می کنند.
درخت انبه اغلب خودبارور Self-fertile است (اگرچه برخی ارقام نسبتا دگر بارور هستند) و بنابراین تک درختان نیز بدون نیاز به ارقام دیگر (دگرگرده افشانی) تولید میوه خواهند کرد. انواع چندجنینی انبه حتی ممکن است نیاز به گرده افشانی نیز نداشته باشند وبه صورت نامیزیدن (آپومیکسی) بذر تولید کنند. برای تشویق گلدهی، حلقه زنی شاخه ها می تواند انجام شود. در ارقام با رشد رویشی زیاد، عواملی که مقداری رشد را کند نماید مانند کم کردن آبیاری در فصل خشک و کم کردن مقدار نیتروژن می تواند در تشویق گلدهی کمک کند. گفته شده است که عملیاتی مانند حلقه زنی، عرس، کم کردن نیتروژن و آبیاری و یا دود دادن می تواند موجب تشویق گلدهی شود. حذف نصف هر خوشه گل در سالهای آور می تواند موجب تشویق مقداری گلدهی و تشکیل میوه در سال بعد شود.
تعداد کمی از گلها در هر خوشه کامل است و اغلب گلها ناقص داشته و قادر به تولید میوه نمی باشند (گلهای نر). گرده افشانی توسط حشرات و عمدتا از نوع مگس ها وپروانه ها و زنبور های وحشی هستند و زنبور عسل تمایل چندانی به این درخت ندارد.
دانه گرده در رطوبت بالا یا بارندگی نمی تواند پخش شود. عمل لقاح وقتی که دمای شب زیر 12℃برود نمیتواند صورت گیرد. بارندگی، مه و رطوبت بالا در طی گلدهی مضر است و موجب تحریک رشد رویشی و مزاحمت با تولید گل و باعث رشد ونمو قارچ ها می شود.
میوه:
میوه در انتهای یک شاخه بلند و نرم (محور گل آذین) اغلب یکی و گاهی 2 تا بیشتر در کنار هم دیده می شوند. میوه ها به طول حدود 5تا20 سانتی متر و ممکن است به شکل کلیه، تخم مرغی و یا به ندرت گرد باشند. وزن آنها از حدود 200 تا حدود 600 متغیر می باشد (بسته به رقم و شرایط محیطی میوه انبه حتی تا 2kg نیز دیده شده است). اثر گل در نوک میوه مشخص و در برخی ارقام حالت برجسته دارد.
پوست میوه حالت چرمی و مومی داشته و صاف است و وقتی که کاملا میرسد به رنگ سبز روشن یا زرد و به صورتی تا قرمز بر حسب رقم در می آید.گوشت میوه شبیه هلو و آبدار است و رنگ آن از زرد روشن تا نارنجی پر رنگ بر حسب رقم متغیر است. مقدار کم یا زیادی فیبر که از پوسته بذر درشت و به شکل کلیه آن خارج شده است در گوشت وجود دارد. بذر تا حدود 25% حجم میوه را در برمی گیرد. میزان فیبری شدن بذر از خصوصیات رقم می باشد اما آب سخت و کاربرد کودهای شیمیایی مقدار آنرا بارزتر می کند. طعم مطبوع و دارای قند و اسید بالا است.
کیفیت میوه، علاوه بر رنگ و اندازه بستگی به طعم و مقدار فیبر آن دارد. فیبر کمتر و طعم تربانتین پایین تر مطلوب تر است. رشد میوه سریع است و در برخی ارقام ممکن است 7 هفته پس از گرده افشانی میوه برسد.
بذر ممکن است یکی یا بیشتر جنین داشته باشد که به صورت نوسلار (رویان نابجا مانند مرکبات) بوجود می آیند. تشکیل جنین های نوسلار بستگی به ژنوتیپ داشته و اغلب مشابه وضعیت پایه مادری است. تشخیص نهالهای جنینی و نوسلار مشکل است.
برخی درختان تعداد زیادی میوه های کوچک و ریز پاتنوکارپیک تولید می کنند که اغلب نمی توانند رشد کنند و ریزش می کنند. بادهای شدید در طی رشد و نمو میوه موجب ریزش بسیاری از میوه ها قبل از رسیدن می گردد.
درختان انبه تمایل به سال آوری دارند و ممکن است سال آوری حتی روی شاخه های جداگانه یک درخت نیز دیده شود. در ارقامی که تولید گل و میوه از رشد جوانه های انتهایی حاصل می شود، سال آوری شدیدتر است و متاسفانه اغلب ارقام مرغوب انبه عادت رشدی و تولید گل آنها به این صورت می باشد.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
برچسب ها انبه , کاشت انبه ,
ارسال نظر برای این مطلب

نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
نظر خصوصی
مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]
کد امنیتیرفرش کد امنیتی
اطلاعات کاربری
نام کاربری :
رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟