loading...

علم کشاورزی

محققین در سرتاسر دنیا به طور پیوسته مشغول جستجو جهت یافتن مواد غذایی گوناگون به منظور جایگزین ‏نمودن مواد مرسوم در خوراک طیور از قبیل ذرت، سویا، پودر ماهی هستند.

استفاده از منابع پرتئینی چدید در تغذیه طیور

ALIZADE بازدید : 312 جمعه 10 / 06 / 1396 : 8:51 نظرات ()

محققین در سرتاسر دنیا به طور پیوسته مشغول جستجو جهت یافتن مواد غذایی گوناگون به منظور جایگزین ‏نمودن مواد مرسوم در خوراک طیور از قبیل ذرت، سویا، پودر ماهی هستند. اخیراً پژوهشگران بر اساس ‏دسترسی منطقه ای برخی از منابع سعی بر استفاده از این موارد در تنظیم جیره غذایی طیور نمودند. هم چنین با ‏توجه به قیمت بالای سویا در چندین سال گذشته و افزایش روزافزون قیمت آن، تلاش زیادی جهت استفاده از منابع ‏جدید پروتئینی برای تغذیه طیور نمودند. این گونه موارد شامل منابع پروتئینی حیوانی مثل پودر لارو قورباغه، ‏پودر کرم خاکی و پودر حشرات، پدر میگو یا آرتیمیا و منابع میکروبی جدید از قبیل قارچ ها، جلبک ها و باکتری ‏ها می باشند. استفادهاز این گونه منابع جهت تغذیه می تواند جایگزین مناسبی جهت بهبود عملکرد رشد، راندمان ‏خوراک و هم چنین تامین کننده احتیاجات پروتئینی حیوان شود‏‎.‎
استفاده از منابع پروتئینی حیوانی از سال های دور در تغذیه طیور مرسم بوده است. گرچه کیفیت پروتئین های ‏حیوانی مناسب تر از پروتئین های گیاهی است با این حال برخی از این منابع مانند پودر گوشت، پودر گوشت و ‏استخوان ممکن است به دلیل بالا بودن بار میکروبی مستعد آلودگی به سالمونلا شود. هم چنین استفاده از منابع ‏پروتئینی حیوانی دیگری از جمله پودر ماهی نیز به دلیل داشتن تری متیل آمین در آن باعث ایجاد بو و طعم ‏نامطبوع بوی ماهی در گوشت، تخم مرغ و ایجاد فرسایش سنگدان به دلیل گیزروسین بالا در آن در پرندگان می ‏شود. از طرفی حرارت بالا به منظور اطمینان از عمل آوری مناسب فرآورده های جانبی طیور، پودر گوشت و ‏استخوان، پودر ماهی ممکن است باعث تخریب بعضی از آمینو اسیدها و قابلیت دسترسی آن ها را کاهش دهد ‏‎.‎‏ ‏این موارد باعث استفاده از منابع پروتئینی جدید شامل پودر لارو قورباغه، پودر کرم خاکی، پودر حشرات، پودر ‏آریتمیا در تغذیه طیور شده است‏‎.‎
پودر لارو قورباغه‏‎:‎
یکی از منابع پروتئینی جدید در تغذیه طیور پودر لارو قورباغه می باشد که دارای ماده خشک 96 درصد، ‏پروتئین خام 8 / 30 درصد، انرژی خام 4700 کیلو کالری در کیلوگرم، چربی خام 73 / 7 درصد، 5/5 درصد ‏کلسیم، 9 / 0 درصد فسفر و 72 / 0 درصد سدیم می باشد. هم چنین پودر لارو قورباغه دارای 3851 کیلوکالری ‏در یک کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم ظاهری‎ (AME)‎، 4561‏‎ ‎کیلوکالری در یک کیلوگرم انرژی قابل ‏متابولیسم حقیقی می باشد ‏‎.‎‏ در این جا می توان به میزان کلسیم بالای پودر لارو قورباغه اشاره نمود که بعد از ‏پودر ماهی و پودر گوشت دارای بیشترین میزان کلسیم است. پودر کرم خاکی یکی دیگر از منابع پروتئینی جدید ‏جهت استفاده در تغذیه طیور است این محصول دارای ماده خشک 9 / 90 درصد می باشد.چربی خام پودر لارو ‏قورباغه تقریباً دو برابر پودر کرم خاکی می باشد. که امکان جایگزینی آن با دیگر منابع پروتئینی در جیره غذایی ‏طیور به راحتی امکان پذیر می باشد. نتایج آزمایشات مختلف نشان می دهد که می توان به دلیل ترکیبات خوب ‏پودر لارو قورباغه آن را جایگزین منابع پروتئینی گیاهی از جمله سویا و همچنین منابع پروتئینی حیوانی مثل ‏پودر ماهی در تغذیه طیور کرد ‏‎.‎‏ پودر حشرات یکی دیگر از منابع پروتئینی جدید مورد استفاده در تغذیه طیور ‏می باشد این محصولات دارایی انرژی خام به میزان 375 کیلوکالری در هر 100 گرم پودر، پروتئین خام به ‏میزان 7 / 48 درصد، چربی خام 1 / 11 درصد، خاکستر خام 4 / 14 درصد می باشد. در این جا می توان به ‏میزان پروتئین خام بالا در این محصول اشاره نمود که به دلیل پروتئین بالا می تواند جایگزینی مناسب کنجاله سویا ‏و پودر ماهی در تغذیه طیور شود ‏‎.‎پودر آرتیمیا یا میگو شور یکی دیگر از منابع پروتئینی حیوانی است که می ‏تواند در تغذیه طیور یا سایر حیوانات مورد استفاده قرار می گیرد ‏‎.‎‏ آرتیمیا خام دارای 92درصد ماده خشک، ‏پروتئین خام 42 درصد، چربی خام 8 / 13 درصد، خاکستر خام 4 / 2 درصد، کلسیم 4 / 23 دردصد، فسفر 6 / ‏‏12 درصد، سدیم 1 / 12 درصد و انرژی خام 16 مگا ژول در کیلوگرم است ‏‎.‎‏ نتایج آزمایشات آزمایشگاهی‎ ‎‎(Invitro) ‎انجام گرفته نشان داد که آرتیمیا از لحاظ پروتئین دارای کیفیت بالایی بوده و قابلیت هضم آن بیش از ‏‏90 درصد می باشد. از لحاظ قابلیت هضم اسیدهای آمینه در آرتیمیا، سرین دارای کم ترین قابلیت هضم (80 / 0 ‏درصد) و میتونین دارای بیشترین قابلیت هضم (90 / 0 درصد) می باشد. هم چنین آرژنین و لوسین موجود در ‏آرتیمیا دارای بیشترین قابلیت هضم ظاهری در ایلئوم پرنده می باشد ‏‎.‎‏ درآزمایشات انجام شده دیگری در این زمینه ‏مشخص شد که جایگزینی دو نوع واریته آرتیمیا (میگوشور) با پودر ماهی هیچ گونه تفاوت معنی داری در ‏افزایش وزن، راندمان خوراک و صفات لاشه مشاهده نشد ‏‎.‎
نتیجه گیری‎:‎
امروزه با توجه به افزایش روز افزون قیمت سویا و سایر منابع پروتئینی تامین کننده پروتئین جیره غذایی طیور، ‏می توان از منابع جدید پروتئینی از قبیل پودر لارو قورباغه، پودر حشرات، پودر کرم خاکی به لحاظ پروتئین بالا ‏و کیفیت بالاتر منابع پروتئین حیوانی نسبت به منابع پروتئینیگیاهی این گونه محصولات را جایگزین این منابع ‏نمود تا بتوان بهترین عملکرد را هم از لحاظ کیفیت گوشت و هم از لحاظ کمی در صنعت مرغداری حاصل نمود‏‎.‎

ارسال نظر برای این مطلب

نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
نظر خصوصی
مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]
کد امنیتیرفرش کد امنیتی
اطلاعات کاربری
نام کاربری :
رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟