close
تبلیغات در اینترنت
خرید دامنه
اثر شکل جیره و دمای سالن بر کاهش بروز سندرم آسیت در جوجه گوشتی
loading...

علم کشاورزی

سندرم آسیت یکی از مشکلات جدی طیوردر اکثر نقاط دنیا ازجمله ایران می باشد و ضایعات اقتصادی ناشی از ‏آن درجوجه های گوشتی رو به افزایش است . مطالعات وسیعی برای یافتن عامل عارضه و روش جلوگیری از آن ‏در سراسر دنیا در حال انجام می باشد.بررسی های اخیر نشان داده است که در شرایط طبیعی…

اثر شکل جیره و دمای سالن بر کاهش بروز سندرم آسیت در جوجه گوشتی

ALIZADE بازدید : 22 جمعه 10 / 06 / 1396 : 23:0 نظرات ()

سندرم آسیت یکی از مشکلات جدی طیوردر اکثر نقاط دنیا ازجمله ایران می باشد و ضایعات اقتصادی ناشی از ‏آن درجوجه های گوشتی رو به افزایش است . مطالعات وسیعی برای یافتن عامل عارضه و روش جلوگیری از آن ‏در سراسر دنیا در حال انجام می باشد.بررسی های اخیر نشان داده است که در شرایط طبیعی هر عاملی که ‏موجب افزایش فعالیت های متابولیک جوجه های گوشتی شود، زمینه ساز بروز آسیت می باشد. افزایش سرعت ‏رشد،کاهش درجه حرارت محیط،تغذیه با جیره های پر انرژی یا افزایش مصرف غذا از طریق تغذیه با جیره های ‏پلت شده از جمله عواملی هستند که می توانند با بالا بردن فعالیت های متابولیک موجب بروز آسیت در طیور ‏گوشتی شوند.بررسی ها نشان داده است که عوامل محیطی مانند سرما و افزایش انرژی جیره موجب افزایش ‏فعالیت های متابولیک از طریق بالا بردن میزان نیاز به اکسیژن و در نتیجه آسیت می شود. جهت کنترل آسیت در ‏کوتاه مدت می توان از روشهایی مانند محدودیت غذایی، جیره آردی، نور متناوب، و غیره استفاده کرد. (2) . در ‏این تحقیق اثر شکل فیزیکی جیره و دمای سالن برعملکرد وکاهش بروزسندرم آسیت در جوجه های گوشتی مورد ‏مطالعه قرار گرفته است‎.‎
مواد و روش کار‏
تعداد 360 قطعه جوجه گوشتی یک روزه نژاد راس و جنس نر از روز اول پرورشی و با توجه به شکل جیره به ‏سه گروه پلت ،کرامبل وآردی و هر گروه با چهار تکرار تقسیم و تا سن 21 روزگی از نظر درجه حرارت و ‏رطوبت در شرایط کاملا یکسان و در ارتفاع کاملا یکسان از سطح دریا نگهداری شدند. سپس نیمی از جوجه های ‏هر گروه به سالن بعدی و مجاور با دمای 14 درجه سانتیگراد انتقال داده شدند بطوری که جوجه های سالن اول ‏در دمای 23 درجه سانتیگراد تا پایان آزمایش نگهداری شدند. دردوره رشد متناسب جوجه های هر گروه میانگین ‏افزایش رشد،مصرف دان وضریب تبدیل غذایی تعیین وتلفات ناشی از آسیت به صورت روزانه جمع آوری وثبت ‏شد ودر نهایت درصد ونسبت وزن بطن راست به مجموع بطن ها‏RV/TV ‎در تلفات محاسبه گردید. در طول ‏دوره پرورش از 2 جیره غذایی که شامل جیره آغازین در 1تا 21 روزگی‎ (cp:‎‏22‏‎ ‎و‎ (ME:‎‏2900‏Kcal/kg ‎و ‏جیره رشد 22تا42 روزگی‎ (cp:‎‏19‏‎ ‎و‎ (ME:‎‏3200‏‎ Kcal/kg ‎می باشد استفاده شد. در 42 روزگی از هر ‏گروه9 قطعه جوجه به طور تصادفی انتخاب واز ورید بالی آنها جهت اندازه گیری میزان هماتوکریت خونگیری به ‏عمل آمد.در مرحله خونگیری نیز از هر گروه 9 گسترش خونی روی لام تهیه وتحت رنگ آمیزی اختصاصی ‏قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار‏‎ SAS ‎و آزمون آنالیز واریانس با استفاده از ‏رویهGLM ‎و برای مقایسه میانگین‌ها از آزمون دانکن در سطح احتمال 5 درصد استفاده شد‏‎.‎
نتایج وبحث‏
درصد تلفات جوجه های گروه آردی به طور معنی دار کمتر از گروه پلت + سرما و کرامبل + سرما بود و همین ‏طور تلفاتی در گروه آردی +کنترل مشاهده نگردید. بالاترین میزان نسبت‏‎ (RV/TV) ‎در جوجه های گروه پلت + ‏سرما به دست آمد. هر چند که بین گروه های پلت +سرماو کرامبل + سرما اختلاف آماری نبود. اما این دو گروه ‏با گرو ه های پلت + کنترل، کرامبل+کنترل، آردی +سرماوآردی+کنترل اختلاف معنی داری دارند. گروه پلت + ‏سرما از نظر میزان هماتوکریت به طور معنی دار بیشتر از سایر گروه ها می باشد‏‎.‎
در میزان مصرف دان،افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل بین گروهها دارای اختلاف معنی داری می باشد. به ‏طوریکه گروه های سرما بالاترین مقدار پارامترهای رشد را نسبت به گروه کنترل می باشد‏‎.‎
نتیجه گیری کلی
در این تحیق بررسی پارامتر های رشد مشخص می کند که در میزان مصرف دان و افزایش وزن و ضریب تبدیل ‏بین گروه های مختلف ،اختلاف آماری وجود دارد. به طوری که بیشترین مقدار پارامتر های رشد در گروه های ‏سرما به دست آمد. بر اساس تحقیقات محققین در شرایط عادی هر عاملی که بتواند سبب افزایش متابولیسم گردد، ‏میزان وقوع سندرم آسیت را افزایش خواهد داد(1). افزایش میزان هماتوکریت خون یک واکنش فیزیولوژیکی ‏جبرانی است که متعاقب بالا رفتن فعالیت متابولیکی و در نتیجه افزایش نیاز به اکسیژن و هیپوکسی در جوجه رخ ‏می دهد به طوریکه نتایج این تحقیق نشان می دهد میزان هماتوکریت گروه پلت نسبت به گروه کرامبل و آردی بالا ‏می باشد به طوری که در جوجه های گروه پلت +سرما به طور معنی دار نسبت به سایر گروه ها بیشتر می باشد. ‏این موضوع تایید کننده این است که جوجه های این گروه دچار آشفتگی متابولیکی ناشی از استرس مضاعف سرما ‏شده اند که این یافته در مطالعات‏‎ Bolukbsi ‎وهمکاران نیز به دست آمده است.(3و4) بالاترین میزان نسبت‏‎ ‎RV/TV ‎در جوجه های گروه پلت + سرما و پایین ترین آن در گروه آردی + کنترل مشاهده شد که این نتایج با ‏تلفات آسیتی مربوط به هر گروه مطابقت دارد و با توجه به نتایج به دست آمده در مطالعت‏‎ Silva ‎و همکاران در ‏تلفات آسیتی نسبت‏‎ RV/TV ‎بالا می باشد(4‏‎).‎
این تحقیق نشان داد که جیره آردی با توجه به کاهش مصرف دان به خصوص میزان انرژی دریافتی میزان وقوع ‏سندرم آسیت را کاهش می دهد‏‎.‎

ارسال نظر برای این مطلب

نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
نظر خصوصی
مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]
کد امنیتی
اطلاعات کاربری
نام کاربری :
رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟