close
تبلیغات در اینترنت
خرید دامنه
جلوگیری از ریزش میوه در سیب
loading...

علم کشاورزی

عموما" در سالي كه درختان سيب و يا گلابي پر از شكوفه گل ميشوند همه آنها تبديل به ميوه نشده و ريزش ميكنند اين اختلاف بسيار گل و ميوه امري طبيعي محسوب ميشود. طبق تحقيقات پرفسور Friedrich چناچه 4 تا 6 درصد گلها در سيب و گلابي و 10 تا 20 درصد گلها در گيلاس و هلو و زردآلو  به ميوه تبديل شوند در…

جلوگیری از ریزش میوه در سیب

ALIZADE بازدید : 455 سه شنبه 09 / 06 / 1395 : 22:27 نظرات ()
عموما" در سالي كه درختان سيب و يا گلابي پر از شكوفه گل ميشوند همه آنها تبديل به ميوه نشده و ريزش ميكنند اين اختلاف بسيار گل و ميوه امري طبيعي محسوب ميشود. طبق تحقيقات پرفسور Friedrich چناچه 4 تا 6 درصد گلها در سيب و گلابي و 10 تا 20 درصد گلها در گيلاس و هلو و زردآلو  به ميوه تبديل شوند در آن سال محصول خوبي در انتظار باغداران خواهد بود. در ادامه نتيجه گرفت كه رابطه مستقيمي بين تعداد دانه در درون ميوه سيب و ريزش ميوه آن وجود دارد چنانچه تعداد دانه هاي درون ميوه بالغ بر 2  عدد گردد، بعلت كمبود ميزان هورمون مترشحه اين ميوه‎ها ريزش حاصل مي كنند و اگر همه دانه هاي درون ميوه كه حداكثر به  10 عدد ميرسند تكامل پيدا كنند بعلت كوچك بودن دانه هاي باز هم ميزان توليد هورمون كم شده و سبب ريزش ميوه مي گردد و اگر دانه ها حد متعادل بين 5 تا 7 دانه باشند ريزش كمتر و در نهايت محصول بيشتر خواهد بود.
الا ساير عوامل تاثير گذار در رسيدن ميوه سالم را در نظر نگيريم عامل ريزش ميوه  مهمترين قسمت در برداشت و عرضه محصول به بازار خواهد بود مقايسه شود فروش ميوهاي ريزش كرده يا باصطلاح بادريز با ميوه هاي چيده شده كه تقريبا" اختلاف قيمت سه برابر ميباشد.
 
براي ريزش بيش از حد ميوه درختان دلايلي وجود دارد و اين ريزش عامل مهم در تعيين مقدار محصول قابل برداشت مي باشد. همه ميوه ها در بيشتر شرايط دچار ريزش مستمر بعد از گلدهي نمي شوند.و عوامل زيادي از جمله موارد زير دخيل هستند :
 
 - عوامل محیطی (  باد شديد ، دماي كم و يا زياد ، رطوبت ... )
 
 - ژنتیکی ( ارقام حساس  و يا  مقاوم به ريزش ... )
 
 - هورمونی ( اثرات هورمون اكسين ، سيتوكنين ، جيبرلين ... )
 
 - برخی آفات و بیماری ها ( مانند كرم سيب و پوسيدگي مغز ميوه ...   )
 
- نوع تغذیه (  عناصري چون ازت ، روي ، بر ... ) 
 
بطور كلي محققان شایع ترین دلیل ریزش ميوه را  عدم تلقيح مناسب در زمان گرده افشاني ميدانند.  و  وفور ميوه در درخت و باغ را ، همين عامل لقاح  تعيين ميكند. حتي ريزشهاي بعدي نيز در اثر عدم لقاح مناسب ارزيابي ميكنند . بطوريكه عدم لقاح موجب ريزش صد در صدي ميوه ميشود و لقاح ناقص با توجه به ساختار  گل در درخت سيب كه ميبايست  ده عدد تخم يا دانه در داخل ميوه تشكيل شود با وجود كمتر از 5 تخم ، ريزش ميوه در تابستان حتمي خواهد بود. بدين جهت ساير عوامل موثر در ريزش را كه عوامل خارجي در بالا ذكر شد در اهميتهاي بعدي قرار خواهند گرفت.
 
بطور كلي مراحل ريزش ميوه سيب و حتي گلابي را در موارد زير خلاصه كرد:
 
مرحله اول ريزش :
 
ريزش ميوه در مرحله اول در درختان سيب بلافاصله بعد از ريختن گلبرگها شروع شد. به مدت 2 تا 3 هفته ادامه مي‎يابد. در اين مدت مخصوصاً ميوه هايي ريزش مي كنند كه از لحاظ تعداد دانه هاي تشكيل شده بسيار كم و با اينكه عمل تلقيح در آنان بطور ناقص انجام گرفته باشد در اكثر مواقع مقدار زمان از ميوه ها در اين مرحله ريزش بر اثر خود تلقيحي يا عدم تلقيح ريزش مي نمايد.
 
2- مرحله دوم ريزش يا ريزش ميوه در خردادماه :
 
ريزش دوم ميوه در درختان سيب و گلابي كه بنام ريزش در خرداد ماه موسوم است بيشتر مورد توجه قرار مي گيرد زيرا در اين زمان ميوه تقربياً به اندازه يك فندق شده در حدود چند هفته بعد از ريزش اول شروع شد، و به مدت 2 تا4 هفته ادامه پيدا مي كند. شروع اين ريزش چند هفته بعد از ريزش اول است و به مدت 2 تا 4 هفته ادامه پيدا مي كند شدت ريزش در اين مرحله بسيار زياد بوده مخصوصاً در بعضي از واريته ها اعداد زيادي از ميوه هاي تشكيل شده خود را از دست ميدهند. بدون شك دراين مرحله ريزش علاوه بر اثر كمبود مقدار هورمون هاي لازم عوامل ديگر مانند مواد غذايي آب و پايه نيز رل مهمي باز مي كنند.
 
3- ريزش قبل از رسيدن كامل ميوه:
 
اين ريزش 2 تا 3 هفته و گاهي چند روز قبل از رسيدن كامل سيب درخت مشاهده مي گردد. علاه بر فاكتور هاي خارجي مانند كم و يا زيادي آب، ضعف و يا قدرت باردهي بيش از حد درخت، كم و يا زياد بودن مواد غذايي، افزايش درجه حرارت ناگهاني و خشكي بيش از حد عوامل ارثي نيز بستگي دارد.
 
در  اين بحث علل  ريزش در زمان رسيدن ميوه  مورد بررسي قرار ميگيرد. پ‍‍ژوهشگران عقيده دارند كه يك سري هورمون و تنظیم كننده های رشد  در نوك جنین و بذر ترشح ، و باعث میشوند  كه دم میوه به درخت چسبیده و میوه وجنین از درخت مادری تغذیه نمایند و به رشد و نمو خود ادامه دهند ؛ اين مواد اگر به هر عللي ترشح نشوند و يا غلظت اين مواد در داخل نسج درخت كم شود  درخت حس میكند كه جنین تكامل یافته و شروع به تشكیل لایه جداكننده در دمگل میوه مینماید كه نهایتا" میوه ریزش می كند.
 
جلوگيري از ريزش ميوه با هورمون پاشي:
 
تحقيقات ثابت كرده است محلولپاشي هورمون هاي مصنوعي مي تواند اين نوع ريزش را كنترل كند . 
 
نوع هورموني كه بهترين نتيجه را مي دهد بسته به نوع ميوه تغيير مي كند و با كاربرد درست و به موقع هورمون مي توان نتايج قابل توجه به دست آورد.
 
نفتالين استيك اسيد  شبه هورموني است كه براي جلوگيري از ريزش ميوه قبل از برداشت بصورت محلول پاشي مورد استفاده قرار ميگيرد. اين ماده خطرات سويي روي محصول سيب ندارد و ميتواند در همه ارقام سيب مورد استفاده قرار گيرد . نفتالين استيك اسيد حدودا"  سه روز بعد از سمپاشي اثر خود را بروز ميدهد و دو تا سه هفته بطور موثر و ملموس از ريزش ميوه جلوگيري ميكند.
 
مقدار مصرف : 25 گرم نفتالين استيك را در 100 سي سي الكل سفيد حل ميكنيم ( اين ماده مستقيما" در آب حل نميشود )  بعد  همه محلول آماده را در هزار ليتر آب ( يك تانكر سمپاش ) ميريزيم و روي ميوه هاي درختان سيب محلول پاشي ميكنيم.
 
شرايط :  1) بهترين زمان محلولپاشي 10 تا  15 روز مانده به برداشت ميوه ميباشد.
 
            2) دماي هوا حداكثر 25 درجه سانتي گراد باشد محلولپاشي در صبح يا عصر توصيه ميشود.
 
           3) از اختلاط محلول با ساير سموم حشره كش يا قارچ كش و يا حتي كودهاي مايع جدا"   خودداري شود.
 
          4) بعد از محلولپاشي رطوبت جو ، شبنم ، حتي بارندگي اثر هورمون را بيشتر ميكند.
 
  از عيوب اين محلول مدت زمان كم اثربخشي آن  يعني 2 تا 3 هفته ميباشد بعد از اين زمان ريزش ميو ه در صورت برداشت نكردن شروع خواهد شد و تكرار محلولپاشي اثر چنداني نخواهد داشت.
 
 تركيبات شناخته شده ديگري  از گروه فنوكسي  مانند   ( 2-4-D )  ,...  ,   نيز ماده اي بنام تجاري   اتفن  وجود دارد كه بجهت محدوديت در  استفاده كمتر توصيه ميشود اتفن بيشتر در درختاني كه ميوه آنها با تكان دادن و بصورت مكانيزه برداشت ميشود مانند گردو ، گيلاس ، آلبالو  ... بهترين كاربرد را دارد
ارسال نظر برای این مطلب

نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
نظر خصوصی
مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]
کد امنیتیرفرش کد امنیتی
اطلاعات کاربری
نام کاربری :
رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟